Η εμπορική οδός Αδριανού

Η περιήγηση μας στην οδό Αδριανού μέσα από τα διάφορα καταστήματα χαλιών κα παραδοσιακών υφαντών μάς έδωσε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε κάποιες πληροφορίες και δικές μας σκέψεις για τη γειτονιά του σχολείου μας.

Μάθαμε ότι η οδός Αδριανού ήταν ο δρόμος με τα παιχνίδια. Πολλές βιοτεχνίες κατασκεύαζαν ή συναρμολογούσαν φτηνά παιδικά παιχνίδια. Ήταν η πηγή του παιχνιδιού η οποία προμήθευε πολλά εμπορικά καταστήματα με το είδος. Οι απαιτήσεις όμως της αγοράς οδήγησαν στην εισαγωγή φτηνότερων παιχνιδιών με ελκυστικά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα ήταν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει η εικόνα του δρόμου. Οι βιοτεχνίες εγκατέλειψαν την περιοχή και τα κτίρια παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα αναξιοποίητα. Κάποιοι ιδιοκτήτες εγκαταστάθηκαν σ’ αυτά, αλλά η ζωή ήταν δύσκολη και ελάχιστοι μπορούσαν να συντηρούν τόσο μεγάλα και παλαιά κτίρια. Εμφανίστηκαν τότε οι πρώτοι επαγγελματίες σε είδη αργαλειού και παραδοσιακά χειροτεχνήματα όπως κουβέρτες, φλοκάτες, χαλάκια μικρά ή μεγαλύτερα. Παράλληλα με τα είδη αυτά προωθήθηκαν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα με κύριους αποδέκτες τουρίστες από άλλες χώρες ή επισκέπτες της πρωτεύουσας

Τα καταστήματα υφαντών είχαν όλα πηγή προέλευσης κάποια περιοχή κοντά στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν ένα εργοστάσιο ή μια μεγάλης έκτασης βιοτεχνική μονάδα. Πολλοί καταστηματάρχες εμπορεύονταν προϊόντα, τα οποία αγόραζαν από τα χωριά ή είχαν ανθρώπους που φρόντιζαν να τους προμηθεύουν με παραδοσιακά είδη από την ελληνική ύπαιθρο. Αυτά που βλέπουμε να διατηρούνται μέχρι σήμερα είναι όσα είναι άμεσα συνδεδεμένα με παραγωγικές μονάδες. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που άντεξαν πολλές δοκιμασίες και μεταβιβάστηκαν από τους παλαιότερους στους νεότερους. Με πολλύ θαυμασμό μάς είπε ένας καταστηματάρχης για τη γιαγιά του πώς από αυτό το μαγαζί μεγάλωσε έξι παιδιά και δεκατρία εγγόνια. Χαρακτηριστικά, όταν είχαμε Kατοχή, αυτές οι οικογένειες ήταν από τις λίγες που είχαν καφέ και ζάχαρη.

Σήμερα είναι ένας δρόμος που δέχεται πολλούς επισκέπτες και τους παρέχει την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή αλλά ικανοποιητική γεύση από την ελληνική παράδοση.