Φθορά και συντήρηση των μνημείων

Μια διαφορετική ξενάγηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

 

Ειδικοί μας επισημαίνουν τους κινδύνους που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά μας και τους τρόπους συντήρησής της.

 

Σε κάθε μας επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους θαυμάζουμε τα μνημεία και ενημερωνόμαστε για την ιστορία τους. Γνωρίζουμε για τις καταστροφές τους στο παρελθόν και τη φθορά του χρόνου. Συνήθως συνδέουμε τις αρχαιότητες με τους ανθρώπους που τις ανακάλυψαν και τις έφεραν στο φως της μέρας και τις θαυμάζουμε. Πέρα από την αρχαιολογική σκαπάνη, όμως, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ασχολούνται καθημερινά με τα αρχαία μνημεία και τους δομικούς λίθους με τους οποίους είναι κατασκευασμένα. Καταγράφουν τους παράγοντες φθοράς τους και εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους για τη συντήρηση και την αποκατάστασή τους.

 

Στην επίσκεψη μας στη Ρωμαϊκή Αγορά μας ξενάγησε Χημικός Μηχανικός του Υπουργείου Πολιτισμού και μας εξήγησε πώς αναγνωρίζουμε και καταγράφουμε τους παράγοντες φθοράς καθώς και τις μεθόδους συντήρησης. Συνοπτικά θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε κάποιες από τις γνώσεις που αποκτήσαμε.

 

Ευχαριστούμε την Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, Msc στη φθορά και συντήρηση αρχαιοτήτων κ. Ηλιάδου Βηθλεέμ, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τραμπίδου Γεωργία