ΟΙΚΙΑ ΛΑΣΣΑΝΗ - Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

2012-05-31 23:09

Οικία Λασσάνη - Μουσειο Λαϊκών Οργάνων

φωτογραφικό υλικό

Η Οικία αυτή ανήκε στον αγωνιστή του '21, υπουργό, θεατρικό συγγραφέα και λόγιο Γεώργιο Λασσάνη.

Ο Γεώργιος Λασσάνης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1793. Καταδιωκόμενος από τον Αλή  Πασά, καταφεύγει στη Βουδαπέστη, όπου εργάζεται για ένα διάστημα σε εμπορικό κατάστημα. Το 1813 πηγαίνει στη Λειψία της Γερμανίας και σπουδάζει για τέσσερα χρόνια φιλολογία. Το 1818 γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Πρωτοστατεί στην οργάνωση του Ιερού Λόχου και ως ιερολοχίτης αγωνίζεται στο Δραγατσάνι (7 Ιουνίου 1821). Μετά το τέλος του Αγώνα, υπηρετεί ως ο πρώτος νομάρχης Αττικοβοιωτίας και αργότερα ως υπουργός των Οικονομικών και των Στρατιωτικών. Πέθανε στην Αθήνα το 1870.

Η ανακαινισμένη σήμερα Οικία Λασσάνη οικοδομήθηκε το 1842 και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα αθηναϊκών κατοικιών που κτίζονται στα χρόνια του Όθωνα.

Το κτίριο έχει αρμονικές αναλογίες, με ρυθμικά τοποθετημένα ανοίγματα και περσιδωτά εξώφυλλα, χωρίς εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία, ενώ η κατοικία, κατά τα ρυθμολογικά πρότυπα των ιδιωτικών κατοικιών της εποχής, βλέπει σε εσωτερική αυλή. Κτίστηκε πριν από την έλευση του νεοκλασικού ρυθμού του ύστερου 19ου αι., όμως έχει γύψινες διακοσμήσεις σε μίμηση πελεκητής λιθοδομίας, που μιμούνται τα Προπύλαια της Ακρόπολης.

Σήμερα η Οικία Λασσάνη στεγάζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας,που ιδρύθηκε το 1991. Περιλαμβάνει τη συλλογή του κρητικού μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη : πάνω από 1.200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από το 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας. Στους καλά οργανωμένους εκθεσιακούς χώρους του περιγράφεται η εξέλιξη της λαϊκής μουσικής παράδοσης των Ελλήνων και παρουσιάζονται μουσικά όργανα, τόσο αυθεντικά όσο και αντίγραφα αρχαίων. Επίσης, μπορεί κανείς να ακούσει επιλεγμένη μουσική. Η αυλή με την ωραία βλάστηση είναι υπέροχα δροσερή το καλοκαίρι. Αξίζει τον κόπο να περάσει κανείς μια ώρα εδώ, για να κατανοήσει αυτήν τη σημαντική πλευρά της ελληνικής παράδοσης. Στον κήπο του μουσείου φιλοξενούνται συναυλίες παραδοσιακής μουσικής.