Αρχοντικό Παπαρρηγόπουλου

2012-05-04 12:19

 

φωτογραφικό υλικό

   Το αρχοντικό αυτό ανήκε στον ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, έναν από τους πρώτους Φιλικούς τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης.  Διερμηνέας και Πρόξενος της Ρωσίας, πρέσβης της Ελλάδας στην Πετρούπολη και Αυλάρχης του βασιλιά.

    Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε το 1843 σ'αυτό το σπίτι, ένα από τα αρχοντόσπιτα που χτίστηκαν τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα. Κοιτάξτε το.  Είναι μεγάλο, αλλά απλό σπίτι με πολλά παράθυρα για περισσότερο φως, μέσα σε μια αυλή στη σκιά δέντρων. Τα κουφώματα είναι με περσιδωτά εξώφυλλα και τα μπαλκόνια στηρίζονται σε απλά μαρμάρινα φουρούσια. Έχει τρεις ορόφους και είναι ψηλοτάβανο. Ενώ δεν έχει πολλά διακοσμητικά στοιχεία, ωστόσο αποπνέει έναν αέρα αρχοντιάς.

  

Πίσω από αυτή την πόρτα την εποχή του Όθωνα δόθηκαν μεγάλες δεξιώσεις, έγιναν γλέντια αθηναϊκά και θορυβώδης κοσμική ζωή.

    Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, σαν πολυταξιδεμένος που ήταν, γνώριζε το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όταν εγκαταστάθηκε λοιπόν στην Πλάκα,  τα Χριστούγεννα  του 1843, στόλισε στο αρχοντικό του το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αθήνα. Οι  Αθηναίοι με έκπληξη αντίκρισαν ένα δέντρο στολισμένο με κεράκια και στολίδια  που είχε φέρει από τη Ρωσία. Οι καλεσμένοι του θαύμασαν το νέο αυτό στολίδι του αρχοντικού και το σπίτι του Παπαρρηγόπουλου έγινε αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Αθήνα.            

    Λένε μάλιστα πως ένας από τους πολλούς καλεσμένους του εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν και ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Μόλις ο Μακρυγιάννης αντίκρισε το στολισμένο δέντρο μέσα στο σπίτι είπε στον οικοδεσπότη :«Ωραίο είναι κυρ-Γιάννη. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Αλλά τα δέντρα μου εγώ δεν τ’ αφήνω να φυτρώνουν μέσα στην κάμαρα. Μόνο τ’ άρματά μου φυτρώνουν εκεί».