Οικία Church

2012-05-04 16:56

φωτογραφικό υλικό

Στην οδό Σχολείου, πίσω από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, βρίσκεται η οικία Church.

Τι κρύβει αυτή η πόρτα; Έναν πύργο που κάποτε στέγασε και το σχολείο μας. Είναι μάλιστα γνωστός και ως πύργος του Τσωρτς ή Τσέρτς, γιατί η ιδιόρρυθμη κατασκευή του, τα πολλά μικρά παράθυρα και η καμινάδα του δίνουν την εντύπωση ενός πύργου…  Φανταστείτε πώς θα ξεχώριζε κάποτε, καθώς υψωνόταν πάνω από τα άλλα πλακιώτικα σπίτια, όταν η Αθήνα ήταν ακόμη ημιαγροτική περιοχή.

Λίγα λόγια για την ιστορία του κτιρίου:

Πρόκειται για σπουδαία αρχοντική κατοικία της προεπαναστατικής περιόδου. Μάλιστα στην τουρκοκρατία υπήρξε  καρακόλι, δηλαδή αστυνομικό φυλάκιο των Τούρκων.

Ο πύργος έμεινε όρθιος στη διάρκεια της λεηλασίας του Κιουταχή το 1827.

Μετά την απελευθέρωση και τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, το συγκρότημα αγοράστηκε  και ανασκευάστηκε από τον Τζωρτζ Φίνλεϊ που προαναφέραμε, (δες οικία Φίνλεϊ). Ο Φ. το νοίκιασε στον  Ιρλανδό Richard Church, αρχιστράτηγο των ελληνικών δυνάμεων στην Επανάσταση. Ο Τσωρτς έζησε εδώ μέχρι τα βαθιά του γεράματα και γι'αυτό πήρε το κτίριο  το όνομά του…

Μετά το θάνατο του Finlay το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτικό σχολείο (Σχολείο του Διαλυσμά).  

Στα νεώτερα χρόνια για ένα χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε και το σχολείο μας εδώ.  Όταν πια το κτίριο είχε χάσει την παλιά αίγλη του, φιλοξένησε στους χώρους του κατά καιρούς αποθήκες, βιοτεχνίες, συνεργείο αυτοκινήτων κλπ.