ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ Ή ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

2012-05-31 22:34

ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ Ή ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

       Στην ΒΑ γωνία του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής αγοράς υψώνεται ο κομψός μαρμάρινος οκταγωνικός Πύργος των Ανέμων ή Ωρολόγιο του αστρονόμου Ανδρονίκου Κυρρήστου, που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 1ου αι.π.Χ.  Αποτελεί ένα δείγμα της τεράστιας τεχνολογικής προόδου της εποχής εκείνης και χρησιμοποιούνταν ως ανεμοδείκτης, ηλιακό, αλλά και υδραυλικό ρολόι.

     Το σχήμα του είναι κανονικό οκτάγωνο (με πλευρά 3 μ. περίπου), σύμφωνα με τις οκτώ βασικές κατευθύνσεις των ανέμων. Είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο με δύο απλά πρόπυλα με κορινθιακούς κίονες, στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά. Στη νότια όψη υπάρχει κυκλική υδατοδεξαμενή. Οι ανάγλυφες παραστάσεις εικονίζουν τους ανέμους με τα ονόματά τους χαραγμένα κάτω από το γείσο: ΒΟΡΕΑΣ, ΚΑΙΚΙΑΣ, ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ, ΕΥΡΟΣ, ΝΟΤΟΣ, ΛΙΨ, ΖΕΦΥΡΟΣ, ΣΚΙΡΩΝ.  Στην κορυφή της κωνικής του στέγης υπήρχε επίχρυσος χάλκινος Τρίτωνας που στήριζε ανεμοδείκτη.

   Οι σιδερένιες ράβδοι στις γωνίες του οικοδομήματος ρίχνουν τη σκιά τους σε γραμμές που είναι χαραγμένες αριστερά και δεξιά στην κάθε πλευρά. Έτσι λειτουργούσε ο Πύργος σαν ηλιακό ρολόι.Τις συννεφιασμένες μέρες και τα βράδια όμως τα ηλιακά ρολόγια δε λειτουργούσαν. Γι’ αυτό ο Ανδρόνικος έφτιαξε  ένα υδραυλικό ρολόι. Αυτού του τύπου τα ρολόγια λειτουργούσαν με τη βοήθεια του νερού. Το νερό έμπαινε σε ένα δοχείο όπου η στάθμη του ανέβαινε και έτσι φαινόταν η ακριβής ώρα.

   Ανά τους αιώνες ο πύργος των Ανέμων είχε και άλλες χρήσεις. Τη χριστιανική εποχή ήταν εκκλησία και αργότερα επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως παρεκκλήσι του Μεντρεσέ και ως τεκές, δηλαδή χώρος συγκέντρωσης των Δερβίσηδων χορευτών.

         Για να δούμε όμως μπορούμε να προσανατολιστούμε;

Οι άνεμοι όπως απεικονίζονται είναι :

-Ο βοριάς προς την οδό Αιόλου, ένας γέρος Βορέας, που φυσάει τον κρύο βόρειο άνεμο από ένα κοχύλι.

-Ο βορειοδυτικός, ένας γενειοφόρος Σκίρων, που σκορπίζει αναμμένες στάχτες από αναποδογυρισμένο χάλκινο μαγκάλι και αντιπροσωπεύει τους θερμότερους χειμωνιάτικους ανέμους.

-Ο δυτικός, ένας μισοντυμένος νεαρός Ζέφυρος, που σκορπίζει λουλούδια από την ποδιά του, συμβολίζοντας τους ήπιους ανέμους.

-Ο νοτιοδυτικός, ένας ελαφρά ντυμένος Λίβας, που κρατάει το πηδάλιο ενός πλοίου για να βοηθάει τους ναυτικούς να βρίσκουν το δρόμο τους.

-Ο νότιος, ένας νέος, ντυμένος με χλαμύδα Νότος, που φέρνει βροχή αδειάζοντας έναν αμφορέα γεμάτο με νερό.

-Ο νοτιοανατολικός, ένας γενειοφόρος γέρος Εύρος, με μανδύα, που φέρνει βίαιους ανέμους το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

-Ο ανατολικός, ένας ελαφρά ντυμένος νέος Απηλιώτης, προσφέρει φρούτα και στάρι από το μανδύα του, συμβολίζοντας τη ζέστη και τη βροχή που φέρνει αυτός ο άνεμος την άνοιξη.

-Ο βορειοανατολικός, ο γενειοφόρος γέρος Καικίας, που αδειάζει μια ασπίδα γεμάτη με πέτρες, συμβολίζοντας τις βίαιες καταιγίδες.