Οικία Γάσπαρη

2012-05-12 02:13

 φωτογραφικό υλικό

Το αρχοντικό του Δημητρίου Γάσπαρη, πρόξενου της Γαλλίας που  βρίσκεται απέναντι από το σχολείο μας. Αποτελείται από δύο κτίσματα: το πιο παλαιό στην οδό Κυρρήστου, ένα διώροφο κτίσμα της εποχής της Τουρκοκρατίας, είναι κτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα, με μια μαρμάρινη σκάλα στην εσωτερική αυλή του, γνωστή ως "η σκάλα του Γάσπαρη". Το νεότερο κτίσμα, επί της οδού Φλέσσα, χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σε αυτή την οικία η οικογένεια Γάσπαρη, καταγόμενη από την Κορσική, φιλοξένησε το Γάλλο ποιητή Λαμαρτίνο, το 1832.

Περιγράφει ο Ιωάννης Μπενιζέλος στην "Ιστορία" του:  Στο αρχοντικό αυτό, όταν στην Αθήνα είχε ενσκήψει στα 1788-1789 επιδημία πανώλης, ο Γάσπαρης, "κόνσολος Φραντζέζος",  "εις το περιβόλι του όντας, διεμοίραζεν ο ίδιος εις τους ερχόμενους πτωχούς τας αναγκαίας τροφάς και χρήματα. Τον είδα πολλάκις ώρα μεσημβρίας, εις τον καύσωνα του ηλίου, να στέκει εις την πόρταν του περιβολίου του... δια να μην ήθελε τον λανθάσει κανένας από τους πτωχούς και αναχωρήσει, χωρίς να λάβει τα αναγκαία".

Ο ίδιος ο Λαμαρτίνος περιγράφει την άφιξη και φιλοξενία του στο σπίτι του Γάσπαρη ως εξής: "Αφού περπατήσαμε κανένα τέταρτο ανάμεσα σε σκηνές ερήμωσης και σωρούς από γκρεμισμένους τοίχους και στέγες, φτάσαμε στην ταπεινή κατοικία του κ. Γάσπαρη, υπαλλήλου στο ελληνικό προξενείο της Αθήνας. Του είχα στείλει το πρωί μία συστατική επιστολή που με έθετε υπό την ευγενική του προστασία... Ο κ. Γάσπαρης μας δέχτηκε... μία από τις θυγατέρες του, όμορφη και χαριτωμένη Αθηναία, πρότυπο της κληρονομικής ομορφιάς των γυναικών του τόπου της, μας σέρβιρε, πρόθυμη και καταδεχτική, δροσερή πορτοκαλάδα μέσα σε πήλινα κανάτια με αρχαία σχήματα".