Καπνικαρέα

2012-05-28 04:48

Η Καπνικαρέα (οδός Ερμού), είναι Βυζαντινή εκκλησία σταυροειδούς τύπου με τρούλο, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το αρχικό κτίσμα χρονολογείται από τον 11ο αι., ο ναός όμως αποπερατώθηκε τον 13ο αι. Οικοδομήθηκε επάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στην Αθηνά ή τη Δήμητρα.

Οι τοίχοι του ναού είναι κτισμένοι με την τυπική πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία και έχουν λιτό κεραμοπλαστικό (κουφικό) διάκοσμο. Οι περισσότερες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού φιλοτεχνήθηκαν από το Φώτη Κόντογλου.

Το όνομα του ναού προέρχεται από το οικογενειακό Καπνικάρης(= εισπράκτορας καπνικού φόρου, από όσα σπίτια είχαν καμινάδα). Κατά καιρούς είχε διάφορα ονόματα: Καμουχαρέα (καμουχάδες= υφαντουργοί, καμουχάς= βαρύτιμο ύφασμα), Χρυσοκαμουχαριώτισσα, Παναγία της Βασιλοπούλας, Παναγία του Πρένζα (Πρίγκιπα).

Το 1834, έτος κατασκευής της οδού Ερμού, εξετάστηκε η μεταφορά της σε άλλο σημείο ή ακόμα και η κατεδάφισή της, επειδή βρισκόταν στο μέσον της οδού Ερμού και αποτελούσε εμπόδιο. Σώθηκε, όμως, χάρη στην παρέμβαση του Λουδοβίκουτης Βαυαρίας, πατέρα του βασιλιά Όθωνα, καθώς και του Μητροπολίτη Αθηνών.