Και άλλα μυστικά...
Αυτό το ξέρατε;
Η οδός Αιόλου πήρε το όνομά της … κατά λάθος!
Όταν μετεπαναστατικά, στη νεοσύστατη πρωτεύουσα ξεκινά η χάραξη του πρώτου δρόμου, αναζητείται και ένα όνομα γι'αυτόν. Στο σημείο ακριβώς που ξεκινούσε ο νέος δρόμος βρισκόταν το μαρμάρινο μνημείο που τότε -εσφαλμένα - ήταν γνωστό ως ναός του Αιόλου. Πρόκειται φυσικά για το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή Πύργο των Ανέμων όπως λέγεται χάρη στη ζωφόρο με τους 8 ανέμους. Και το όνομα λοιπόν αυτής… Αιολική οδός ή οδός Αιόλου!
Πού φυτεύτηκε η πρώτη ντομάτα στην Αθήνα;
Η παράδοση λέει ότι στους κήπους της Μονής των Καπουτσίνων, εκεί που ήταν ενσωματωμένο το μνημείο του Λυσικράτη, για πρώτη φορά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1818) φυτεύτηκε η ντομάτα, που οι μοναχοί έφεραν από το εξωτερικό.
Από πού βγήκε η φράση «χαιρέτα μας τον πλάτανο»;
Περπατώντας στην πλατεία των Αέρηδων, περνάμε μπροστά από το γκρεμισμένο κτίριο του Μεντρεσέ, από το οποίο έχει απομείνει μόνο η εξωτερική πύλη. Το κτίριο αυτό, ιεροσπουδαστήριο αρχικά των Οθωμανών, φυλακή στη συνέχεια και κυρίως στα χρόνια της βαυαροκρατίας ήταν ένας φοβερός χώρος δεσμωτηρίου, για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Στην αυλή του υπήρχε ένα πλάτανος για τις εκτελέσεις. Όταν λοιπόν κάποιος πρώην κατάδικος συναντούσε καποιον παλιό συγκρατούμενο, συνήθισε να λέει σκωπτικά τη φράση :«χαιρέτα μας τον πλάτανο». Ο πλάτανος καταστράφηκε αργότερα από κεραυνό.
Ποια ήταν τα σχέδια του Έλγιν για το μνημείο του Λυσικράτη;
Ο Έλγιν σκόπευε να μεταφέρει ολόκληρο το μνημείο του Λυσικράτη στην Αγγλία!
Εμπόδιο στην πραγματοποίηση του σχεδίου του στάθηκαν οι Καπουτσίνοι μοναχοί, οι οποίοι αντιστάθηκαν σθεναρά και έσωσαν κυριολεκτικά το μνημείο από τον άρπαγα μυλόρδο.
Πού τοποθετήθηκε η πρώτη καμπάνα μετά την απελευθέρωση;
Ως γνωστόν τον καιρό της Τουρκοκρατίας οι Χριστιανοί απαγορεύονταν να τοποθετούν καμπάνες στις εκκλησίες τους. Μετά την απελευθέρωση λοιπόν, η πρώτη και μονάδική καμπάνα που σήμανε στην Αθήνα το Πάσχα του 1833 ήταν στην εκκλησία του Άγιου Νικολάου του Ραγκαβά. Η ιστορική καμπάνα βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό της εκκλησίας.
Ποιος γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του;
Μολις το Πανεπιστημιο ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη των μαθημάτων του, ένας απο τους πρώτους που έσπευσαν να γραφτούν ως ακροατές (χωρίς υποχρεώσεις εξετάσεων) ήταν ...ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!
Ξέρατε ακόμη ότι…
-Στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου η λειτουργία γίνεται χωρίς ηλεκτρικό φως και μικροφωνική, δημιουργώντας μια υποβλητική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα;
-Στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου (οδός Επιμενίδο ), σε μικρή απόσταση από το μνημείο του Λυσικράτη διακόνευσε πριν από την επανάσταση ο Αθανάσιος Διάκος;
Στον Άγιο Ελισσαίο (οδός Άρεως) ψάλτης ήταν ο Αλ. Παπαδιαμάντης;
-Στη Μονή των Καπουτσίνων φιλοξενήθηκε ο λόρδος Βύρων και μάλιστα εδώ έγραψε κάποια από τα περίφημα έργα του;
-Η οδός Τριπόδων είναι ο πρώτος αρχαίος δρόμος στον κόσμο που ξέρουμε το όνομά του;
-Στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, κάτω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει μυστικός υπόγειος χώρος και στοά. Εκεί στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης κατασκεύαζαν πυρομαχικά τα οποία τα μετάφεραν υπόγεια στην Καισαριανή και από κει στους Αγωνιστές.
- Στην οδό Ναυάρχου Νικόδημου 10, ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος της Αθήνας Σταμάτης Κλεάνθης έχτισε την πρώτη πολυκατοικία της πόλης το 1890.